Wat hebben naaldbomen en sieraden met elkaar te maken? (Hint: Barnsteen)
Naaldbomen zijn er in Nederland en omringende landen voldoende. In eerste instantie sta je er waarschijnlijk niet zo bij stil dat deze bomen waardevolle sieraden kunnen produceren. Daar heb je mogelijk nog niet eerder bij stilgestaan.
Sieraden van naaldbomen? Hoe zit dat?!
Barnsteen is een steen die veel in sieraden wordt verwerkt. Deze steen is eigenlijk niets meer dan hars van naaldbomen die miljoenen jaren onder de juiste omstandigheden heeft doorgebracht. Nu is het een steen (fossiel) geworden.
In onze mooie Noordzee worden deze stenen nogal redelijk veel gevonden. Ze zijn ook populair. Inkopers zijn er geïnteresseerd in. De ‘ruwe’ barnstenen zijn voornamelijk interessant, omdat deze nog bewerkt kunnen worden. Ook zijn inkopers zeker ook geïnteresseerd in bestaande en dus bewerkte barnstenen. Bekijk meer bij de Goudwaag (dit is een inkoper van de stenen).
Insecten gevonden in barnsteen
Het leuke van barnstenen is dat er nog wel eens insecten in gevonden worden. Zo zijn er bijvoorbeeld sprinkhanen of andere insecten in gevonden. Best wel leuk om te zien. Het is op zich ook wel te bedenken hoe dit precies is gegaan, miljoenen jaren geleden. Een insect is terecht gekomen in de hars van de boom en daar in gebleven totdat het een steen is geworden. Dit geeft wel aan dat het een natuurlijk materiaal is. Het is overigens een populaire stenen die je steeds meer terug begint te zien in bepaalde sieraden.